
Misschien wel de klassieker onder de preitaarten: preitaart met ham. Super eenvoudig om zelf klaar te maken en hij valt altijd prima in de smaak. Ik maak hem al jaren volgens hetzelfde eenvoudige recept. Als iets goed is moet je er niks aan veranderen. Alhoewel…. Soms voeg ik wel wat extra’s toe, die recepten komen uiteindelijk ook wel een keer op deze handige verzamelsite, maar eerst maar even de klassiekers online zetten he?
Goed, het recept voor gewone preitaart met ham is heel simpel. Ik maak er geen geheim van dat je dit recept ook op andere sites zal terugvinden maar ja, ik kan hem toch moeilijk overslaan om die reden he?
Ingrediënten preitaart met ham
- 5 a 6 plakjes bladerdeeg
- 2 dunne preien
- 125 gram hamblokjes
- 3 eieren
- 125 ml crème fraiche
- 100 gram gemalen belegen kaas
- Beetje cayennepeper (1/2 theelepel is genoeg)
- Evt. beetje basilicum
- 1 eetlepel olie

Bereiding preitaart met ham
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- De prei in dunne ringen snijden, wassen en even roerbakken in een hapjespan met een beetje olie
- Ham reepjes erbij doen en die ook even meebakken (totaal Max 5 minuten bakken, meer is echt niet nodig)
- Bekleed de springvorm of hartige taartvorm met het bladerdeeg
- Prik met een vork een paar gaatjes in het bladerdeeg
- In een kom de eieren loskloppen en de crème fraiche er doorheen mengen
- Cayennepeper erbij doen en evt. een beetje peper en zout en basilicum
- De helft van de geraspte kaas door het eiermengsel roeren
- Schep de prei en hamblokjes in de taartvorm, verdeel het netjes over de bodem
- Dan het eiermengsel over de taart verdelen (gewoon er overheen gieten)
- De rest van de geraspte kaas over de preitaart strooien
- De preitaart kan nu de oven in en na ongeveer 30 a 35 minuten is je hartige taart klaar
Tip: als de taart te donker dreigt te worden even wat aluminiumfolie over de taart doen
Geef een reactie